Spiseforstyrrelser ? Psykiatrisk afdeling, Vejle Amt

Mænd kan også have spiseforstyrrelser.

Mænd og anoreksi

Mænd udgør 5-10% af alle spiseforstyrrede. Et vægttab på 10-15 % af den oprindelige vægt må påkalde sig opmærksomhed.

I virkeligheden lider de fleste anorektikere af kronisk sult, men de er for bange til at indrømme det. Det er først når anorektikeren er alvorligt udhungret at de oplever virkelig appetitløshed.
Afføringsmidler kan føre til seriøse problemer m. hjerte eller nyrer.

Anoreksi er multideterminerende ? dvs. at det opstår som resultatet af et samspil ml mange forskellige sociale, personligheds- og familiemæssige faktorer, som spiller en rolle for udviklingen og fastholdelsen af en spiseforstyrrelse.

Spiseforstyrrelsen er et resultat af grundlæggende problemer omk. Identitet og selvopfattelse, problemer som ofte stammer fra traumatiske oplevelser og sociale mønstre.

Mænd giver ydre ting skylden når noget går galt, kvinder giver dem selv skylden. Er noget en succes tager manden æren og kvinden giver den til andre. Kvinden er fra naturens hånd forsynet med mere fedtvæv.

Det der i dag betragtes som overvægtig blev i det 17. Og 18. Årh. beundret som noget smukt og sundt.

Fordomme mod overvægt: Overvægtige mennesker spiser mere. Overvægtige mennesker har flere psykologiske problemer end andre. Moderat overvægt fører til øget sygelighed og dødelighed. Langvarig diætbehandling giver gode resultater.

For dem er selvagtelsen ikke noget som automatisk kommer indefra, men noget som er knyttet til ydre faktorer som fx påskønnelse af deres udseende eller deres fremtræden og lydhørhed overfor andres behov. De bruger deres vægt og figur som den vigtigste målestok for deres selvagtelse.
Spiseforstyrrede er ofte perfektionister. Behovet for perfektionisme forstærker følelsen af utilstrækkelighed og baner derfor vejen for det ene nederlag efter det andet. Der bliver sat urealistiske høje mål og da målet ikke kan opnås, vil den spiseforstyrrede heller lade vær med at prøve. Hellere være fejlfri i stedet for at kunne klare sig selv.

Spiseforstyrrede kvinder laver ofte indviklede regler omkring deres spisemønstre og er overbeviste om at bryder de en enkel af disse regler er konsekvensen kaos. Alt eller intet tænkemåde er meget karakteristisk.

Når mensturation begynder igen må hun endnu engang gennemgå en pubertetslignende periode med medfølgende hormonforandringer.

Psyko-edukation hjælper til at erstatte myter og misinformation med reelt kendskab og forståelse.
Gruppeterapi ? godt for den unge at knytte bånd uden for familien og venneskredsen, nye venner der ved hvad man har været igennem. Kognitiv adfærdsterapi hjælper den pågældende til at gøre sig sine meninger og holdninger klare og derefter at udvikle andre, mere realistiske og sunde meninger og holdninger. Psykodynamisk terapi koncentrerer sig om tidlige familieforhold og erfaringer og deres indflydelse på nuværende konflikter og familiemæssige problemer.

Støttegrupper eksister for såvel spiseforstyrrede som for pårørende. Dette er ikke en behandlingsform, men kan være et nyttigt supplement til andre behandlingsformer.

Som lærer skal man acceptere at en acceptabel vægt dækker et bredt område på vægtskalaen.

Artikler:
Teenagere tror tyndskid slanker (Politikken 12. Sep. 1998).
Piger misbruger afføringspiller og dette fører ofte til indlæggelse da deres kroppe bliver dehydreret. Specielt i ferier sydpå. Der skal flere og flere afføringspiller til for at opnå samme effekt. Man taber sig ikke med afføringsmidler ? man mister kun væske.
Centrum for Mennesker med Spiseforstyrrelser (CMS) forslår at alle der kommer i nærheden af mulige spiseforstyrrede (fx apoteker, tandlæge, fitnessinstruktøren) skal komme med diskrete bemærkninger om fx deres store vægttab. Enorm provokation for den spiseforstyrrede ? de føler sig afsløret (Charlottes faster). Muligheden for at de spiseforstyrrede erkender deres problem og søger hjælp bliver bedre for hver gang de møder en provokation.

Flere dør af spisevægring (JP 23. Dec. 1997)
Dødeligheden er 10 gange højere end blandt raske jævnaldrende. Overdødeligheden ligger især i begyndelsen af sygdomsforløbet. Dødsårsagen er i mange tilfælde selvmord.

 

Fortsæt til:

Anoreksi – Indsats mod anoreksi – Barnets udvikling – Vejle Amt om spiseforstyrelser –